12 Sfaturi Pentru Parinti – Cum Sa Fii Un Bun Parinte

12 Sfaturi Pentru ParintiNu conteaza ca esti parinte de o zi, de vreo 15 ani sau 30 urmatoarele sfaturi sunt valabile in orice moment al carierei noastre de parinte si ar trebui sa le urmam ca atare.

    Sfaturi pentru parinti:

1. Luati copiii in serios! Toti am fost copii; toti am manifestat stangacii; toti am avut nevoie de ajutorul unui adult. Copilaria este o etapa fundamentala vietii.

2. Dovediti rabdare in relatiile cu copiii. Oferiti afectivitate, traiti emotii impreuna cu copiii pentru ca astfel ii veti avea mai aproape. Acordati prioritate sentimentelor (trairilor copiilor in legatura cu diverse probleme).

3. Tonul vocii, expresia fetei, gestica sunt elemente care trebuie sa va preocupe.

4. Accentuati comportamentele pozitive; apreciati favorabil o realizare cat de mica. Nu asociati corectarea cu pedepsirea. Indreptati, dar nu pedepsiti! Explicati greselile!

5. Admonestati, dar nu uitati sa incurajati! “Daca vreti sa-i ajutati pe altii sa devina mai buni, folositi incurajarile. Dati impresia ca orice greseala poate fi indreptata” (Dale Carnejie – Secretele succesului)Cum Sa Fii Un Bun Parinte

6. Fiti capabili de contacte umane, dovediti rabdare cu ceilalti. Nu dati insa sfaturi parintilor sau altor membri din familia copilului. Cei care pot da cele mai bune sfaturi nu dau sfaturi. Faceti-i sa-si mobilizeze propriile resurse pentru rezolvarea problemelor prezente si viitoare.

7. Evitati mesajele verbale sau nonverbale amenintatoare, caci “atunci cand cineva e aratat cu degetul nu mai poate decat: sa taca, sa plece sau sa fie tentat sa umileasca la randul lui” (A. Sirota – Conduitele perverse in grup)

8. Formati minti active, constiinte libere, buni cetateni! Activitatea educativa trebuie sa antreneze intreaga personalitate a copilului, trebuie sa-i conduca pe copii spre a gandi liber si creator, trebuie sa-i antreneze sa-si exprime cu claritate gandurile si sentimentele, sa-si motiveze si sa-si argumenteze actiunile. Accentul pus numai pe memorie la aceasta varsta este daunator.

9. Evitati etichetarile de genul: “sunteti indisciplinati!”, “sunteti slabi!”, “sunteti incapabili!”

10. Continuati sa va perfectionati propria activitate in relatia cu copilul dumneavoastra! Niciodata nu vom sti totul si mereu vom avea ceva de invatat! Generatiile de copii sunt mereu altele si a face educatie presupune, pe langa experienta, si cunostinte cat mai actuale din domeniile implicate.

11. Asigurati sansele de success copilului dumnavoastra, el reprezinta o individualitate care poate progresa intr-un ritm propriu.

12. Ajutati copilul sa-si formeze o parere pozitiva, dar realista despre sine insusi! Fiti alaturi de copil in momentele dificile si oferiti-va sprijinul atunci cand vi se cere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*